NÉPMESÉK ÁLMOKRÓL ÉS ÁLMODÓKRÓL

A népmesék hősei úgy élnek, hogy tudják bármi lehetséges, ezért nem szabnak határt az álmaiknak, és tesznek is az álmaikért, akár meg is halnak értük. Az álmokat középpontba helyező mesék, pontosan megmutatják mi a különbség a saját életmeséje hősévé váló ember, és az életet szereplőként, mellékszereplőként, álhősként élők között. A szénégető meséjében a hős, hosszú ideig várakozik türelmesen mire teljesedik az álma. A Varázsecset hőse rengeteg próbát kiáll mire azzá válik, akinek álmodta magát.  Az álomlátó fiú meséjében a hős „meg nem fejti, el nem mondja addig senkinek a saját álmát, míg rajta be nem teljesedik”. A mesei álmok álmodói és beteljesítői példaképek, akiknek történeteit példaképp mesélik évszázadok óta, hogy mintájukat követve, minden ember hőssé válhasson a saját életében.

A SZÉNÉGETŐ ÁLMA

Réges-régen történt, Hida tartományban, ahol a hegyek úgy borulnak egymásra, mint a kabát két szárnya. A Szóre nevű völgyben élt egy derék szénégető, akit Csókicsinak hívtak. Egyszer éjjel, álmában megjelent előtte egy remeteféle öregember, s így szólt:

 – Ide hallgass, Csókicsi! Eredj el Takajama városába, s állj ki a Miszóárusok hídjára! Meglásd, jó hírt fogsz ott hallani! Másnap, ahogy felébredt, Csókicsi váltig töprengett magában, hogy vajon mi lehet az álom értelme. S bár nem tartotta egyébnek káprázatnál, az álombéli öreg mégis bogarat tett a fülébe. Végül úgy döntött, csak elmegy Takajamába! Még alig pitymallott, mikor hátára vette az eladásra szánt faszenet, s elindult vele Takajamába. A városban utcáról-utcára járt, árulta a portékáját, s közben itt is, ott is hiába kérdezősködött, hogy merre van a folyó. Mert Takajama városnak város volt ugyan, ám mivel magasan a hegyek között feküdt, folyónak a nyomát sem lehetett találni benne. Csak nagysokára lelte meg Csókicsi a hidat, ami afféle pallódeszkákból ácsolt, rozoga tákolmány volt, s két hegyet kötött össze. Az emberek ezen jártak át vásárolni a híd lábánál lakó miszóárusokhoz, akik a messze földön híres szójababpasztát készítették. Csókicsi szinte egész nap a hídon álldogált, de bizony nem hallott senkitől semmit, amit jónak tarthatott volna. De mert jámbor ember volt, kiállt másnap, harmadnap, sőt még negyednap is, hátha mégiscsak hall valami jó hírt, ahogy az öreg ígérte neki álmában. Aztán az ötödik napon a híd tövében lakó boltos, aki nap mint nap látta a hídon ácsorgót, furcsállani kezdte a dolgot. Odament hát a tétlen várakozó Csókicsihoz, s kíváncsian megkérdezte:

 – Hallja-e, jóember! Nem tudom ugyan, hogy kelmed kiféle-miféle, de nem árulná el, hogy mivégre álldogál itt már vagy ötödnapja?

– Tudja, az úgy történt, hogy… – kezdte Csókicsi, s ezzel elmesélte különös álmát. Erre a boltos fitymálóan nevetni kezdett.

– Bizony, balga ember lehet kelmed, ha egy csalóka látomásnak így fölül! A minap jómagam is álmodtam hasonlót. Megjelent előttem egy remeteféle vénség, és mindenféle zagyvaságokat beszélt: hogy él valahol Hida tartományban, egy Szóre nevű völgyben egy ember, akit Csókicsinak hívnak, és… – Tyű, a mindenit! Hisz ez rólam beszél! – képedt el Csókicsi, de igyekezett nem mutatni megdöbbenését, hanem csak hümmögetett.

– No, annak a Csókicsinak a háza mögött – folytatta az álom meséjét a boltos –, van egy fenyőfa. Eredj, mondta nekem az álombéli öreg, s ásd fel a fenyőfa tövét, mert a fa alatt nagy kincs van elrejtve! Csakhogy nekem fogalmam sincs róla, hol lehet az a Szóre nevű völgy; de még ha tudnám is, nem vagyok én annyira ostoba, hogy komolyan vegyek egy ilyen badarságot. Látja, jóember, kelmed is jobban tenné, ha szépen hazamenne, ahelyett, hogy itt fecsérli el a drága idejét! Csókicsi persze rögtön megértette, hogy ez az a jó hír, amelyre várt, s ennek úgy megörült, hogy még köszönni is elfelejtett nagy siettében. Amint hazaért, tüstént kiásta a fenyőfa tövét, s valóban sok-sok kincset talált, pontosan úgy, ahogy az a boltos álmában megmondatott. Egy csapásra dúsgazdag ember vált belőle, s a környékbeliek attól kezdve csak Bőszerencse úrként emlegették.

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól

Forrás: https://terebess.hu/keletkultinfo/bubajosok.pdf

ÍGY MEGYEK AZ ISKOLÁBA

Óvodából ballagóknak, az ÍGY MEGYEK AZ ISKOLÁBA gyűjteményt ajánlom, benne sok -sok mesét, és kiemelten az álom téma kapcsán a Varázsecset történetét minden 6+ korosztálynak.

Bajzáth Mária: Így megyek az iskolába, Kolibri Kiadó, Budapest, 2016

A könyv ITT megvásárolható

Az álomlátó fiú

A mese szövege itt olvasható, nagyobbaknak ajánlom.

https://mek.oszk.hu/00200/00237/00237.htm

További álomról szóló népmesék a Népmesekincstár sorozat köteteiben.

Álmok, mesék, mesehősök online workshop részletei és jelentkezés itt:

Álmok, mesék, mesehősök online előadás és workshop

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels