Közmondások, szólások

A közmondások: “Ezüsthéjban arany almák.” írja Diesterweg.

Sailer szerint : “Ha az irodalmat az államhoz hasonlítjuk, a közmondások ezen állam országháza, hol a nép magát közvetlenül képviseli.”

Miket mondanak a 9-10 éves gyerekek, az első mesefoglalkozások egyikén?

  • A szövegértés munkafüzetben szokott lenni az utolsó feladat.
  • Régi mondás, amit általában nem értek.
  • Valami népköltés…
  • A nép tudása, egy mondatban.

A Népmesekincstár Mesepedagógia módszertanában és gyakorlatában jelentős szerepet kapnak a közmondások és a szólások. Fontos cél, hogy a gyerekek sokszor és sokféleképp találkozzanak velük, hallják, olvassák, értsék, szeressék és végül, de nem utolsó sorban aktív szókincsük részévé váljon.

A közmondások és szólások beszélt nyelvből lassan eltűnnek, egy részük érvényét veszti, üzenetük egyre nehezebben nem érthető.

A Gingalló című magyar népmeséket tartalmazó mesegyűjteményben, a fejezetek témáihoz kapcsolódóan közmondásokat és szólásokat is válogattam a mesék köré. Ám az eddigiektől eltérően[i], ezek most játékos formában is megjelennek a könyvben.

Az adott témához kapcsolódó közmondások és szólások mindig a fejezetek elején találhatóak, de többet közülük, Láng Anna illusztrátor elrejtett két „Böngésző” képben is.[ii] Alább az egyik részlet, amiben: AKI KERES, AZ TALÁL.

Láng Anna közmondásokat és szólásokat rejtő böngészője
IN: Bajzáth Mária (2020): Gingalló. Kolibri Kiadó,Budapest.

A gyerekek megkereshetik, hogy a kép mely szituációja melyik közmondásnak felel meg, ha szükséges a kötet végén található magyarázatok is segítenek ebben.

A játék által okozott felismerés örömén túl azt is remélem, hogy Láng Anna különleges böngészője segít abban, hogy a népköltészeti alkotásoknak ez a különleges szelete se merüljön teljesen feledésbe.

A közmondásokat minden nép a saját szokásai, erkölcsei, műveltsége szerint alkotta, mutatja az alkotóközösség önmagához, és a világhoz való viszonyát. Egy részük örök érték, más részük mára érvényét vesztette. Mégis: „Az ifjusággal a közmondások gazdag kincsét megismertetni annyi, mint őt a népéletbe bevezetni s vele a népnek mély értelmét, gondolkozását, élczét és kedélyét a legegyszerűbb, legérdekesebb s legkönnyebben megtartható módon megismertetni.”[iii]

„Egy közmondást örökre meg-hagyni halni, nagyobb kár, mint amikor a’ Hódoltató Tábor egy ágyút elveszt” – írta 1819-ben kéziratos közmondásgyűjteményének előszavában Pálóczi Horváth Ádám. ”[iv]  

Ha segítjük, hogy a gyerekek találkozzanak a beszélt nyelvben közmondásokkal és szólásokkal, beépülhetnek aktív szókincsükbe, gazdagítva, színesítve beszédüket. Ha élővé tesszük számukra ezeket a kifejezéseket, általuk is kapcsolódhatnak múltjukhoz, őseik gondolkodásmódjához, tapasztalati valóságához és kultúrájához.


[i] Bajzáth Mária (2018): Én, senki, segítség. Kolibri Kiadó, Budapest. Minden mese előtt, a mese fontos üzenetére rímelő közmondás olvasható.

Bajzáth Mária (2018): A rabbi és az oroszlán. Kolibri Kiadó, Budapest. Minden fejezet előtt, a fejezet tartalmához kapcsolódó közmondás olvasható.

[ii] A közmondásos böngésző ötletét  Frans Hogenberg  valósította meg először. Hogenberg 1558 körül készített egy több mint 40 közmondást ábrázoló képet. Hogenberg képe az előzménye, a világhírű Flamand közmondások című festménynek, amelyet idősebb Pieter Bruegel festett.

[iii] SIRISAKA ANDOR (1890) : Magyar közmondások könyve. Engel Lajos Könyvnyomdája, Pécs.

1890.

[iv] In: O. Nagy Gábor: Mi fán terem? Gondolat Kiadó, Budapest, 1979. p.3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels