Járványok a népmesékben I.

MÉRT MESÉLJÜNK A GYEREKEKNEK ERRŐL A TÉMÁRÓL?

Számtalan történet őrzi az elmúlt évszázadokban felbukkanó járványok emlékét. Az elmúlt hetekben huszonkét népmese, legenda, hiedelemmonda szövegét és változataikat kutattam és vizsgáltam meg a témával kapcsolatban. Fontosnak tartom, hogy meséljünk a gyerekeknek a témáról, mert minden pusztító betegség tanított valami fontosat az emberiségnek, amit aztán népmesékbe szőve adtak tovább generációról generációra a régiek. Fontosnak tartom (nemcsak most, hanem mindig), hogy a gyerekeket foglalkoztató kérdésekre, népmesékkel-történetekkel is reagáljunk, a gyerek életkori sajátosságainak megfelelően, figyelembe véve egyéni igényeiket.

A gyerekeket foglalkoztatja a járvány, a hirtelen megváltozott helyzet, ami egyszerre izgalmas, szokatlan, ismeretlen és szorongást is keltő.

„Mi van? Mi lesz? Mi lesz, ha…?” Kimondott, kimondatlan és kimondhatatlan kérdések fogalmazódnak meg bennük, amelyekre mesékkel, mondókákkal, játékokkal is válaszolhatunk. A mesélés-mesehallgatás, a játék, az éneklés örömteli élmény, félelem és szorongásoldó tevékenység. Mesélni, játszani, énekelni: MINDENKI TUD!

Mivel valódi élettapasztalata szinte senkinek sincs járványokról, a népköltészeti alkotásokban őrzött tudástartalmak, most kiemelkedő szerepet játszhatnak a nevelésben és tudásátadásban.  

A történelmünket évezredek óta kísérő járványok, miközben rengeteget vettek el, mindig adtak is.  Hozzásegítették az emberiséget valami olyan tudáshoz, ami nélkülözhetetlen volt továbblépéshez, a minőségi változáshoz és változtatáshoz. A népmese, mint a tudásátadás egyik ősi eszköze, a 21. században is funkcionál.

A járványokról szóló történetek életről, halálról, értékről, mértékről, pusztító és építő erőkről, túlélési technikákról is üzennek. Miközben reális képet festenek a járványok pusztító erejéről, reményt adnak és felemelnek.

A JÁRVÁNYOKRÓL SZÓLÓ MESÉK KÖZÖS ÜZENETEI:

– Természetes, ha félsz, de nézz szembe a félelmeiddel!

–  Ismerd fel, nevezd nevén, amitől félsz, ami a biztonságodat veszélyezteti vagy az életedre tör!

– Alkalmazz védekező technikákat! Óvd az otthonod, védd a tested, őrizd a lelked EGÉSZségét!

– Légy a járvánnyal szemben alázatos, mert csak áldozatok árán tudod elkerülni, kicselezni, megszelídíteni vagy legyőzni.

– A járvánnyal szemben, kicsi és gyenge vagy. Tudatosítsd magadban a veszélyt, tanúsíts tiszteletet a nálad nagyobb erő felé!

Takarékoskodj az erőforrásaiddal!

– A járvány kiszámíthatatlan, nincs tekintettel nemre, korra, intelligencia hányadosra vagy társadalmi státuszra. Minden ember halandó, de nem minden ember hal bele a járványba.

– Segíts másokon!

– A járvány sokféleképp kétarcú. Van, akiből a legjobb jót, másokból a legrosszabb rosszat hívja elő. Légy éber és óvatos, de minden körülmények között és ellenére: Higgy és jót remélj!  

Maros Krisztina illusztrációja

(in: Bajzáth Mária (vál.) (2018): Én, senki, segítség. Népmesék a világ minden tájáról. Kolibri Kiadó, Budapest)

Hamarosan jövök a témához kapcsolódó mesékkel, mondókákkal, találósokkal, játékokkal és egyéb ötletekkel. Addig is, a nehéz, és valószínűsíthetően egyre nehezebbé váló helyzet ellenére és épp azért:

A minőségi online tanulási időn és tartalmakon túl, a gyerekeknek hiteles, emberi példákra és megnyugtató, valódi szülői jelenlétre van szüksége. A világjárvány utáni jövőnket, azokra a tettekre, értékekre és tartalmakra alapozhatjuk, amelyek szerint most élünk.  Ezt fogják továbbmesÉLNI a gyerekeink.

Bajzáth Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels