Hogy a halál ne tabu legyen!-mesék a túlon túlról…

A Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélőivel célunknak tekintjük, hogy országhatáron belül és kívül, minél több helyszínre, minél több gyerekhez, családhoz és intézményhez jutassuk el a népmeséket és népköltészeti alkotásokat, a hagyományban őrzött tudást.  A halottak napja, mindenszentek, Enyészet hava körüli időszakban azért mesélünk a halálról, hogy a korosztályosan válogatott népmesékkel, oldjuk a halál mint tabutéma feszültségét, válaszokat adjunk, preventív segítséget nyújtsunk, átadjuk a hagyományban őrzött fontos tudástartalmakat a témával kapcsolatban. Célunk az is, hogy ezeken az alkalmakon a családok megtapasztalják a mesehallgatás örömét, inspirációt kapjanak arra, hogy ők is meséljenek.  

-mesÉLÜNK-

2019. október 15. és november 1. között, ingyenes mesefoglalkozásainkon, meseóráinkon 10 városban, 17 helyszínen 1100 gyereknek és felnőttnek meséltünk-mesélünk.  

Boston, Göd, Budapest, Miskolc, Balatonfüred, Törökbálint, Szombathely, Balástya, Biatorbágy, Kolozsvár

A gyerekek számára az a tény, hogy meghalunk, a mesék, mondókák mágikus, ősi, szimbolikus nyelvén megfogalmazva elfogadható, körbejárható.  Azonban a téma, még mindig gyakran tabu, pedig a gyerekeket érdekli a halál, kíváncsiak rá, kérdeznek róla. A felnőtt gyakran nem tudja, hogyan közelítsen a témához, keresgéli a szavakat, gondolatokat. Ebben is segíthetnek, beszélhetnek helyettünk, a mondókák és a mesék. Minden korosztálynál van életről és halálról szóló fejezet a Népmesekincstár mesegyűjteményekben (Bajzáth Mária válogatása, Kolibri Kiadó).

Mesék mondókák a halálról : http://mese.mesepedagogia.hu/2019/10/20/mesek-mondokak-a-halalrol/

A halálról szóló mesék listája, korosztályos bontásban itt olvasható:

http://mese.mesepedagogia.hu/wp-content/uploads/2019/10/%C3%89let-hal%C3%A1l-N%C3%A9pmesekincst%C3%A1r-webs.pdf

A Kolibri Kiadó jóvoltából, a weben is olvasható néhány mese teljes szövege:

A hangya meg a hó https://issuu.com/kolibrikiado/docs/bajz__th_m_nepmesekincstar2_jaromaz?fbclid=IwAR2SlaSBNe9AidVAs8ANVYHtCngTUsrvPGggN5O2qO35tVMsWpv9M0JwWm4

Észak hét csillaga https://issuu.com/kolibrikiado/docs/bajzathmaria_nepmesekincstar1_ittva?fbclid=IwAR0v9O7B3qA5ZzoMqdrO9Y9fCKR6xthg8UF8iFLP449hb0vkE_6ybb3bnsw

A Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélőiről bővebben itt:

http://mese.mesepedagogia.hu/wp-content/uploads/2019/10/%C3%89let-hal%C3%A1l-N%C3%A9pmesekincst%C3%A1r-webs.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels