Aki elhordja a hegyet

KÍNAI NÉPMESE

A Tajhang és a Vangvu hatalmas két hegy volt. Körbejárva kitettek hétszáz mérföldet, a magasságuk elérte a tízezer lábat.

A hegyek északi oldalán lakott egy öregapó, aki sok bolondságot cselekedett és ezért az emberek Bolond Hercegnek nevezték. Bolond Herceg vagy kilencven éves volt. Hosszú életében sokszor fel kellett kapaszkodnia a hegyekre, ismerte a hegyi út minden nehézségét.

Egy szép napon aztán összehívta egész nemzetségét, és így szólt:

– Ez a két hegy az utunkban áll, és tudjátok milyen nehéz keresztüljutni rajtuk. Most hozzálátunk hát, hogy elhordjuk innen. Sima utat csinálunk egészen a Han folyó partjáig. Jó lesz-e?

– Jó lesz – felelték rá a többiek.

Meghallotta ezt a felesége, és aggódva kérdezte:

– Hogy gondolod? Még egy kis dombocskát sem tudnátok elhordani, nemhogy a Tajhangot és a Vangvut! Gondoljátok meg, hová is vinnétek ezt a rengeteg sok követ és földet!

De a család megnyugtatta az asszonyt:

– Behordjuk a tengerbe.

Másnap kora hajnalban Bolond Herceg, népes családja élén, valóban nekiesett a hegynek. Rontották-bontották, cipelték a köveket és a földet a tengerbe. A szomszéd családban élt egy özvegyasszony, az is fogta hétesztendős kisfiát, és jött segíteni a munkában; egy egész évig haza se ment, csak éppen ruhát váltani.

Ugyancsak a Sárga Folyó kanyarulatában lakott egy másik öregapó, aki igen okos ember volt, nem is hívta másként a nép, csak Bölcs Öregnek. Bölcs Öreg, amint meghallotta, hogy Bolond Herceg el akarja hordani a nagy hegyet, felkereste, és nagy nevetve mondta neki:

– Hát te miféle bolondságot művelsz? Hiszen annyi évet megértél már, fogytán van az erőd! Ezt a nagy hegyet meg se tudod mozdítani, kár az erődet erre pocsékolni!

Bolond Herceg azt felelte:

– Tiszteletre méltó Öreg! Vén hitetlen vagy te! Még az özvegyasszony és a kisfia is különbek nálad! Én megöregedtem, az igaz, de ha meghalok, ott vannak a fiaim. És a fiaim unokákat nemzenek, és az unokák ismét fiakat, és az unokák fiai újabb fiakat, és aztán azoknak is lesznek unokáik. Fiaink és unokáink egyre szaporodnak. Hát meg tudják ezt csinálni ezek a hegyek? Bizony nem: egyetlen szikla sem képes tovább szaporodni. Miért aggódjak hát? Az emberek végül elhordják ezt a két hegyet, ha az útjukat állja.

A Bölcs Öreg erre nem tudott mit mondani, Bolond Hercegnek igaza volt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels