Erzsébetek a népmesékben, legendákban, időjóslókban, és népi játékokban

Erzsébet nap közeledik, így a mai bejegyzés ,Tündér Erzsébet, Szent Erzsébet, az összes mese -és dalbéli Erzsébet, valamint az általuk képviselt, különleges erők és lenyűgöző női minőségek tisztelete kapcsán íródott. Jó alkalom november 19. tündérmesék, csodás legendák mesélésére, várkör járásra, időjóslásra. Mindenki talál és választhat egy-vagy több gyöngyszemet, hite és ízlése szerint, mesélhet vagy/és énekelhet- játszhat, hogy közelebb hozza ezt a témát önmagához és a gyerekekhez.

Mesék Tündér Erzsébetről:
Tündér Erzsébet mondja, az egyik LEGSZEBB MESEBELI NŐI ÁLDÁST:
„Bírálkodjál a természetedben. Légy büszke, viselj hét szépséget, és legyen hétféle tudományod: az első szépséged legyen a leánygyermeki bájosságod, a második szépséged a szemed ragyogása, a harmadik szépséged az arcod tündöklése, a negyedik szépséged a beszéded hatalma, az ötödik szépséged a termeted sudársága, a hatodik a szerelem szépsége, a hetedik a boldogságod szépsége. Hét ország királyfia kérjen meg tégedet, és hét ország felett hatalmad legyen. Mindezek a szépségeid a tizennyolcadik korod után váljanak hasznodra. Legyen hét tudományod: első legyen a varázslás. Úgy önmagadat, mint az állatokat tudjad elvarázsolni; második legyen a táltos fogalom; harmadik legyen a szíved érzete; hogy érezzél meg mindent; negyedik legyen, hogy tudjál parancsolni embernek és állatnak; ötödik legyen, hogy tudjál uralkodni minden boszorkány hatalmán; hatodik legyen, hogy a legnagyobb gúnár libád legyen a te táltos paripád; a hetedik tudományod legyen, hogy minden hajnalban a hajnalcsillag tavában, ami a hét szépség vize, fürödhessél. Tizennyolc éves korodban ahhoz a legényhez menj férjhez, akinek a paripája olyan táltos legyen, mint a tiéd. Azt a paripát arról fogod megismerni, hogy hétszín szőre lesz és hét lába, akárcsak a tiédnek. És csak annak adhatod oda a kezedet, a te szerelmedből.”
https://nepmese.hu/index.php/mesetar/mesek/taltosmesek/a-taltos-kanca-es-a-libapasztorlany


Aki még többet szeretne tudni arról, ki is Tündér Erzsébet, milyen erőket és minőséget képvisel a mesében, olvassa el a Tündér Erzsébet című népmesét:

https://www.nepmese.hu/mesetar/mesek/tuendermesek/tuender-erzsebet


Szent Erzsébet legendák

rózsacsoda, köpenycsoda, a leprás legendák itt olvashatók:

https://vigilia.hu/regihonlap/2007/7/jonas.htmhttps://www.szenterzsebetut.hu/szent-erzsebet-legendak


IDŐJÓSLÓK

A regula szerint az eső ezen a napon enyhe telet jelent, míg ha ekkor havazik, akkor a karácsony is fehérnek ígérkezik. Tehát: amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz karácsonykor is.


Szent Erzsébet-napjaTél elejét szabja!
vagy Szent Erzsébet-napjaTél erejét szabja!

vagy
Erzsébet, Katalin havat szokott adni, A bitang marhákat jászolhoz kötözni.

vagy

„Erzsébet megrázza a pendelyét”

„Erzsébet megrázza a dunyháját.” ( havazik.)

“Erzsébetes játékok” :


Énekelt, felelgetős,archaikus „ERZSÉBET SZÖVEGEK” a várkörjáró játékokban: (ez azonban nem kisgyerekek, hanem fiatalok játéka volt! )


Hol jársz, hová mégy, te Erzsébet asszony?Innen onnan alulról, Fehérváron felülről,A kapitány üzente, a kend lányát kérette,Az én lányom ilyen kegyes, ilyen begyes,Kiskapuján ki sem mehet magos hintó nélkül,Abba is csak hat ló legyen,Mind a hat ló szérű legyen,Co ki, édes lovam!

(Nagybátony, Nógrád m.; Borsai–Hajdu–Igaz 1977: 41)


– Mit kerülöd, mit fordulod az én házam táját?

– Azt kerülöm, azt fordulom, leányodat kéretem.

– Nincsen nékem, nincsen nékem oly eladó leányom.

– Ó ne tűrgyed, ne tagadgyad, láttam a vásárba,piros almát árult,vettem is belőle,ettem is belőle,most is van a zsebembe.

(Felsőireg, Tolna m.; MNT I. 505. sz.)
A gyűjtemény 115. valamint 117. dalosjátéka:

http://www.nyeomszsz.org/orszavak/pdf/PetresSzeptemberi.pdf


Felhasznált irodalom a hivatkozott oldalakon kívül: Magyar Néprajz I. Akadémiai Kiadó. 1988-2002.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels