Mesék, mondókák a halálról

A halottak napja, mindenszentek, enyészet hava, halloween, [1]körüli időszakban azért mesélünk- azért meséljünk a halálról, hogy a korosztályosan válogatott népmesékkel, oldjuk a halál mint tabutéma feszültségét, válaszokat adjunk, preventív segítséget nyújtsunk, átadjuk a hagyományban őrzött fontos tudástartalmakat a témával kapcsolatban.

A gyerekek számára az a tény, hogy meghalunk, a mesék mágikus, ősi, szimbolikus nyelvén megfogalmazva elfogadható, körbejárható.  A téma sok esetben tabu, pedig halál része az életnek, mindannyiunkkal meg fog történni, elkerülhetetlen a vele való találkozás. Mivel utána végig gyerekekről lesz szó, szóljon most erről a mese, nektek, felnőtteknek. A hallott meséket, gyakran azoknak a hangján halljuk, akik mesélték nekünk. Én ezt a mesét, máig Popper Péter hangján hallom, egyik előadásában mondta el, 11 évvel ezelőtt.

Az agrai mahárádzsa kertésze egy hajnalon rémülten ébresztette urát.

Add, kérlek, leggyorsabb lovaidat, menekülnöm kell!

Mi történt?

Kertedben munkálkodtam éppen, amikor találkoztam a Halállal, aki felemelt karokkal megfenyegetett engem. Add a legjobb lovaidat, hadd induljak el sebes harci szekereden, akkor estére Delhibe érhetek, és ott elrejtőzöm a rengeteg ember között, hogy ne lelhessen rám.

Jó – mondja a mahárádzsa –, indulj el máris!

A nap folyamán azután a mahárádzsa is sétálgatott a kertjében, és ő is találkozott a Halállal. Megszólította:

– Te Halál, miért ijesztgeted az én kertészemet?

Uram – felelte a Halál –, én nem ijesztgettem őt, csak égnek emeltem a karomat csodálkozásomban: hogyhogy még itt van, amikor ma este Delhiből kell őt elvinnem?!

A gyerekek ösztönösen tudják és tapasztalják is, hogy a halál elkerülhetetlen, hogy az élet véges, pont ezért érdekli őket a téma, kíváncsiak rá, kérdeznek róla, mi pedig gyakran nem tudjuk, hogyan közelítsünk, keresgéljük a szavakat, gondolatokat. Ebben is segíthetnek, beszélhetnek helyettünk, a mondókák és a mesék. Minden korosztálynál van életről és halálról szóló fejezet a mesegyűjteményeimben. Természetesen egészen más típusú mesét kap a témához egy kiscsoportos óvodás, mint egy hétéves, vagy egy kamasz.

A mesékben, akárcsak a valóságban sokféle módon lehet kapcsolatba kerülni a halállal. Lehet tőle rettegni, és lehet vele ismerkedni, megnézni közelebbről-távolabbról, aztán lehet vele alkudni, sőt kicselezni és túljárni az eszén, ki is lehet nevetni. Idővel nem árt megbarátkozni vele, elfogadni a létezését, és méltó módon felkészülni az útra, ahová majd elvisz. A népmese sokféle lehetőséget kínál az elmúlással kapcsolatban is, és ahány gyerek annyiféle megoldást választ, mindig azt, amit épp el és be tud fogadni, fel tud dolgozni. Azokat a meséket, amelyek a gyerekek számára fontos üzenetet hordoznak, többször kérik, újra és újra hallani akarják.

Minden korosztálynál van életről és halálról szóló fejezet a mesegyűjteményeimben. Természetesen egészen más mesét kap a témához egy kiscsoportos óvodás, mint egy hétéves, vagy egy kiskamasz. Az alábbi linkre kattintva, korosztályos bontásban (0-9+ lves korig), minden Népmesekincstár kötetre, fejezetre, oldalszámra lebontva találjátok meg az ajánlott mesék címét, forrását. Már “csak” mesélni kell!

http://mese.mesepedagogia.hu/wp-content/uploads/2019/10/Élet-halál-Népmesekincstár-webs.pdf

Az élet körforgásáról a kép- Simonyi Cecília munkája

A diasorban hivatkozott mesegyűjtemények a könyvesboltokban kaphatók, vagy megrendelhetők a webáruházakban.


https://bookline.hu/search/search.action?page=1&searchfield=bajz%C3%A1th+m%C3%A1ria

A témához kapcsolódó interjúk velem:

https://wmn.hu/kult/45710-a-gyerekek-a-mesek-es-a-halal


https://librarius.hu/2016/08/25/a-gyerekeket-erdekli-a-halal-mi-pedig-gyakran-nem-tudjuk-hogyan-valaszoljunk-interju-bajzath-maria-mesepedagogussal/

A témával kapcsolatos workshopok, óvodai vagy iskolai nevelőtestületi szakmai napok kapcsán érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:

Bajzáth Mária

Facebook/mesepedagogia

www.mese.mesepedagogia.hu

marcsi(kukac)merit.hu

Fontos: A halálról való mesélés nem azonos a gyászfeldolgozással.


[1] A halloweenhez kapcsolódó szokások, tárgyak Magyarországon és a gyerekek között is ismertek, népszerűek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels