Mesekönyvünk meséje-Az állatok karácsonya

Bajzáth Mária- Probojcsevity Iván

Hat hónapos volt a kisfiam, az élete első karácsonyán. Találtam egy állathangutánzót, imádta hallgatni, ez volt a legkedvesebb ajándék. Eredetileg ez a három mondat állt a Magyar Népmesekatalógusban(MNK2075)

Ma született. Hun? Betlehembe.

Ezt keltettem életre úgy, hogy mekegtem, ugattam és bégettem: meeegszületett, hun-hun-hun, beeetlehembe.

A következő karácsonykor ismét elmondtam, utána megint és megint. Egyébként is rengeteget meséltünk, mondókáztunk, és ahogy Iván nőtt, gyarapodott a szókincse, minden karácsonykor behívott a történetbe egy csomó új állatot. Járt a betlehemi istálóban a zsiráftól, az elefántig, a krokodilon át a sárkányig mindenféle jószág. Évekig spontán, csak szóbeli játék volt ez köztünk, a családi karácsonyok nagyon mókás része. Én voltam a narrátor, ő pedig megszemélyesítette az állatokat. Ez a szerepleosztás állandó volt, Iván szerint én „csak mesélni tudok, és macskának vagyok használható, de nem vagyok sem elég jó tehén, sem elég jó ló…”

A szöveg minden karácsonykor bővült, állandóan változott, évekig csiszoltuk, egymást inspirálva, találtunk ki új meg új állathangokat. Tavaly azonban láttam, hogy kezd elfogyni a játékból az erő, már más érdekli. Mégis mindkettőnknek fontos volt, hogy maradjon valami a szövegből, nyolc éves játékunk lezárásaként, leültünk és leírtuk a mesét. Iván „berendezte az istállót véglegesre”, én megírtam az összekötő szöveget, és elmeséltük az összefüggő egésszé formált szöveget a családnak és a közeli barátoknak. Mindenki azt mondta, hogy nagyon leleményes, jó a történet, ne zárjuk fiókba. Mi is azt éreztük, hogy eljött az ideje, hogy megosszuk másokkal is, legyen benne sok gyereknek öröme. Amikor megmutattam Balázs Eszternek (a Kolibri Kiadó főszerkesztője) a kéziratot, azonnal azt mondta, hogy kiadják.

Láng Annát választottuk illusztrátornak. Anna pedig különleges képeket alkotott: egyszerre csodaszépek, humorosak és ünnepiek.

Tegnap végre kézbe vettük a könyvet. Egészen különleges élmény volt együtt menni a Kiadóba, osztozni a tiszteletpéldányokon, majd bemenni az első könyvesboltba és megnézni, ott van -e a polcokon. Soha nem lesz olyan szerzőtársam, akire büszkébb leszek.

A 10 oldalas lapozó, ami valójában egy A/4 oldalnyi szöveg, nyolc év alatt született. Mindennap többször meséltünk, a férjem éppúgy, ahogy én. A könyv, a napi rendszeres mesélés, sokezer! felolvasott történet , mondóka, állathangutánzó, és a Népmesekincstár mesepedagógia esszenciája, de egy gyönyörű korszak a mesehallgató, mondókázó kisgyerekkor lezárása is egyben. A mindig új történetre éhes mesehallgató kisfiúból, szenvedélyesen olvasó kiskamasz lett.

A könyv már kapható a könyvesboltokban, vagy megrendelhető:

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Bajzath_Maria_Probojcsevity_Ivan_Az_al&id=314626&type=22

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels