Hogy az írás öröm legyen…

Az írás előkészítése, írás nélkül?!

Az íráselőkészítés, nemcsak az óvoda -iskola átmenet kapcsán fontos témakör. Az íráskészség kialakulása hosszú érési folyamat eredménye, az első 5-8 év alatt valósul meg. Ezen készségterületen a legnagyobbak az eltérések, akár 40%- a gyerekeknek alkalmatlan még iskolába kerüléskor az írásmozgás elsajátítására.

Azokat a módszereket, eszközöket keressük a kollégáimmal, amelyek örömteli játék, élményalapú tanulás, didakszis nélküli tudásátadás keretei között segítik az íráskészségek megalapozását és fejlődését, ÍRÁS NÉLKÜL. Segítségül hívunk népmeséket, népi játékokat, mozgást, mondókákat, tehát a Népmesekincstár mesepedagógia eszközeit és módszereit. Ötvözzük ezeket a neveléstudomány és az íráselőkészítés -tanítás korszerű eszközeivel és módszereivel.

Csokorba kötöttem néhány ötletet, a kéz ujjai kerülnek fókuszba ebben komplex foglalkozástervben, amely több napon keresztül, akár elemeire bontva része lehet az óvodai-iskolai hétköznapoknak.  Azonban fontos megemlíteni, hogy az íráselőkészítésben nem az ujjakkal kezdjük az alapozást, fejlesztést.

A további 77 gyakorlati ötletet játszuk, mozogjuk, mesÉLJÜK együtt a: HOGY AZ ÍRÁS KÖNNYEBB LEGYEN –EGYNAPOS NÉPMESEKINCSTÁR MESEPEDAGÓGIA MŰHELYEN. Itt azt is megmutatjuk, hogyan épülnek egymásra, hogyan kapcsolódnak a különböző nagymozgások és finommozgások, milyen szerepet játszik az érzékelés, észlelés, ezek hogyan, milyen sorrendben fejleszthetőek legnagyobb hatékonysággal.

Az egynapos szakmai műhely megrendelhető, kihelyzett iskolai vagy/és óvodai képzésként vidékre is.

Érdeklődés, részletes tematika: Bajzáth Mária marcsi(kukac)merit.hu

NÉPMESE AZ UJJAKRÓL:

AZ ÖT JÓBARÁT

A burmai népmese az öt ujj kalandjait meséli el.

Megtaláljátok az Itt vagyok, ragyogok! – Népmesekincstár 1. kötetében a 13-14. oldal. Bajzáth Mária válogatása; Kolibri Kiadó, 2014.

Megjelent a Mikkamakka folyóirat 2016/6. számában, itt olvashatjátok a mesét weben is:

http://folyoiratok.ofi.hu/mikkamakka/az-ot-jo-barat

A MESÉHEZ KAPCSOLÓDÓ MONDÓKA:

Hüvelykujjam korán ébredt, (a hüvelykujjakat nyissuk fel),

az ajtómon kopogott, (a többi ujj még ökölbe zárva),

a négy testvér mind kiugrott, (nyissuk fel a többi ujjat is),

Így köszöntek: – Jó napot! (lehet integetni)

NÉPI JÁTÉK  

Párban játsszuk, az egyik gyerek a másik gyerek hátát finoman böködi valamelyik ujjával. Akit böködnek, annak meg kell neveznie, hogy melyik ujj volt az. Ebben segíthetünk úgy, hogy feltartjuk azt az ujjunkat, amelyik a hátához ért. Fontos, hogy a kitaláló, megnevezze az ujjat, ne csak rámutasson.

HÚZZATOK UJJAT

Az ujjhúzás valódi erőpróba, vidám vetélkedés, párban kell játszani. Egymással szemben állunk vagyunk ülünk, a középső ujjakat összeakasztjuk, és megpróbáljuk elhúzni a párunkat. Közben erősödik az ujj, fejlődik az egyensúly, a koncentráció, és nem mellékesen: egymás szemébe nézve lehet nagyokat nevetni.

Közben lehet mondogatni:

Húzz, húzz engemet, én is húzlak tégedet…

FONALJÁTÉK, MACSKABÖLCSŐ, ÁTVEVŐS JÁTÉK, SZŐTTES, ÖRDÖGSZÖVŐ

Egy kb. egyméteres fonalat végénél összekötnek, majd az egyik játékos ujjai használatával ügyesen a kéz fejére veszi és megfeszíti. Így kialakul egy minta. A másik játékos ezt oly módon emeli le, hogy újabb forma alakuljon ki. A játék az egész világon ismert, a kutatók az emberiség legrégebbi játékai között tartják számon.  Kínában a játék neve Kang szok (kötél lyuk), a zuni nép azt meséli, hogy Pók nagymama adta nekik a játékot, angol nyelvterületen cat’s radle(macskabölcső) a neve. Kézzel és lábbal egyaránt játszható. Közben fejlődik a figyelem, a kéz és az ujjak finommozgása, a kreativitás, az együttműködés képessége.

Színezzetek diót, mogyorót, száraz borsót, rizst, magokat. A festés is izgalmas kaland, a fűzés, válogatás, túrás-dúrás-markolás, alkotás, válogatás külünleges öröm. Rakosgassátok, szedegessétek, csipegessétek kézzel és lábbal. A válogatás, rendezés nemcsak Hamupipőkének fontos tudás, a csipegetés („Csip, csip csóka fogás”) a ceruzafogás alapja.

Színezett borsó


Érdeklődés, időpont-egyeztetés, megrendelés:

Bajzáth Mária marcsi(kukac)merit.hu

Népmesekincstár Mesepedagógia egynapos szakmai műhelyek többféle témában

Népmesekincstár Mesepedagógia- Nevelés és tudásátadás népmesékkel 30 órás akkreditált képzés pedagógusoknak

Szakmai napok, előadások, bemutató foglalkozások óvodáknak, iskoláknak, könyvtáraknak. az ország bármely pontján, és országhatárokon túl.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels