Március 15.- legendák, mesék, történetek

Március 15. eseményeivel, a szabadságharccal kapcsolatban kevés népmesét őriz a hagyomány, de számos anekdota, történet, legenda maradt ránk.
MesÉLJÉTEK, éljétek meg, éljétek át, történeteken keresztül is ennek a felemelő történelmi időszaknak az eseményeit. Móra Ferenc, Krúdy Gyula, Farkas Emőd, Jókai Mór  nagyon szép és izgalmas történeteket mesél erről a korszakról,  jó szívvel ajánlom köteteiket.

Nemcsak konkrét eseményekről lehet mesélni, az ünneppel összefüggésben. Március 15. a hősiesség, a szabadság, a bátorság, a lelkesedés, az összefogás, az igaz szó győzelmének jelképe. A Népmesekincstár mesegyűjtemények köteteiből válogattam a témához.

NÉPMESEKINCSTÁR MESEGYŰJTEMÉNYEK

MI A LEGERŐSEBB A VILÁGON?

Egyszer egy cár meg akarta tudni, mi a legerősebb a világon. Aki megmondja, annak fele birodalmát ígérte. A cár szavait kihirdették. Kilenc ember gyűlt össze nála: egy molnár, egy ember, akinek a háza leégett, egy halász, egy kovács, egy hadvezér, egy legény, egy kereskedő, egy közvetítő, és egy kopasz. Az uralkodó mindegyiknek feltette a kérdést:

– Mi a legerősebb a világon? Igazat szóljatok!

A molnár azt mondta:

– A szél mindennél erősebb, a malomköveket is ő forgatja. Ha a szél nekibőszül, a szélmamalom szárnyait is összetöri.

Az az ember, akinek a háza leégett vitába szállt a molnárral:

– A szél hamar elfárad és leül. Ha a malom szárnyai összetörnek, nem nagy kár, ki lehet javítani. De a tűznél nincs erősebb. Nekem az egész házamat minden vagyonommal együtt elégette, csak port és hamut hagyott maga után.

A halásznak nem volt kedvére ez a beszéd. Ő azt mondta:

– A tűz, ha leégett megszűnik. A tűznél erősebb a víz. Láttátok-e tavasszal, hogyan árad a víz, hogy még a malom zsilipjét is átszakítja, sőt még a tóból is kitört? A víz a legerősebb.

A halásszal vitába szállt a kovács:

– A víz csak tavasszal erős. A nyári forróságban kiszárad télen pedig megfagy. A vas mindennél erősebb. A vasbalta elvágja a tölgyet az acélszerszám tüzet csihol, a vaskard az urak fejét is levágja.

A hadvezér erre felugrott:

– De hiszen a vas megrozsdásodik…Senki sincs erősebb a vitéz katonánál. Az én katonáim az ellenséges seregeknek is ellenállnak. ha nincsenek az én katonáim, akkor ki védi meg az országot? A katona a világon a legerősebb.

A legény nagyot nevetett, úgy mondta:

– Akármilyen erős is legyen a katona, a szép leány csak magához édesgeti. A szép leány egyedül a nézésével egy egész regiment katonát bolondít meg, egyetlen pillantásával még a cárt is megszédíti.

A kereskedő elhúzta a száját:

– A szép lányt pénzzel meg lehet szerezni. Ha pénze van, a bolond az urat is megelőzi, pénz nélkül az úr is megbolondul. Pénzért a pap, akár kétszer is összead. pénzzel minden ajtó zárját ki lehet nyitni, a rabló is bejut a paradicsomba. Pénz nélkül a cár sem uralkodhat. A pénz a legerősebb.

A közvetítő ellentmondott a kereskedőnek:

– Igaz, hogy szinte mindent meg lehet kapni pénzzel, de ha nincs pénz, akkor azt meg kell szerezni, még pedig sima nyelvvel. A simanyelvű elcsábítja a harcost, de még a szép leányt is. Sima beszédével egyik kereskedő becsapja a másikat, a talpnyalók jónak mutatják a hatalmasokat, a hatalmasok leigázzák a népet. A sima nyelv beszéde tarja fenn a birodalmakat. Semmi sincs erősebb a sima nyelvnél.

A kopasz nem szólt egy szót sem. A cár tőle is megkérdezte:

– Te kinek adsz igazat? Miért hallgatsz, tán nem tudod mi a legerősebb a világon?

– Szerintem mindennél erősebb az igaz szó. Az igaz szó metszőbb a szélnél, forróbb a tűznél, a tavaszi víznél jobban kiárad, mindenen áttör. Az okos szó élesebb a vasnál, erőt ad a harcosoknak, a gyengéket megerősíti, a szép lányokat megokosítja. A kereskedők minden hasznukat odaadják, hogy az igaz szót megsemmisítsék. Ha az igaz szó leleplezi a hazug hazugságait, ki fog hinni a közvetítő szavainak? Az igaz szó nem rozsdásodik, vízben el nem süllyed, föld el nem takarja, évszázadok el nem avítják. Igaz szó nélkül a nép széthullik. Cár, ha a te szavad igaz, akkor teljesedik az ígéreted, és a fele birodalmad nekem adod.

A cár nyelve még a közvetítőnél is simább és hazugabb volt, semmit sem adott a kopasznak, sőt tömlöcbe vetette. De a szegény nép, meghallotta a kopasz válaszát, az igaz szóra hallgatott. A hazug cár országát elfoglalták, a cárt pedig egy messzi tenger szigetére száműzték. Jegyezzétek meg: semmi sincs erősebb az igaz szónál.

A csuvas mese forrása:

Bajzáth Mária(vál.) (2017): Mi a legerősebb a világon? 400 találós kérdés és talányos mesék a világ minden tájáról. Kolibri Kiadó, Bp. pp. 78-81.

Összefogás, egymás segítése:

Itt vagyok ragyogok kötet.0-4 évesek: A vadruca és a siketfajd. 94. oldal

Járom az új váramat kötet. 4-6 éveseknek: Aki elhordja a hegyet. 66-67. oldal

Így megyek az iskolába kötet. 6-8 éveseknek: A ló, a kakas, a bárány, a kisnyúl, meg a farkas 112-114. oldal

Bátorság, hősiesség:

Itt vagyok ragyogok kötet. 0-4 évesek: A kisegér nagy utazása.44. oldal

Járom az új váramat kötet. 4-6 éveseknek: Gargen szirtje. 91-94. oldal

Így megyek az iskolába kötet. 6-8 éveseknek: Ambrus királyfi. 217-226. oldal

1., Móra Ferenc négy gyönyörű történetet mesél újra, nagycsoportos kortól már mesélhetitek
Szegesdy Béni Csákója, A furulya, A csókai csata, Méhes Bánhidy


http://mek.oszk.hu/00900/00975/html/

2., Népmese egy huszárról, aki legerősebb (óvodás kortól)

https://egyszervolt.hu/estimese/az-ember-a-legerosebb-magyar-nepmese-20171218.html

3., Krúdy Gyula: Nagy idők, nagy hősei-ről szövi a szabadságharc történeteit:


http://mek.oszk.hu/06700/06726/06726.htm

Az anekdotákat, 8 éves kor fölött mesélném, alapos válogatás után:
4., Farkas Emőd: Az 1848-49-iki Szabadságharc anekdotakincse
http://w3.sopron.hu/netelkedo/5/v13/anekdota.htm#A csodaágyú

5., 10 történet a szabadságharcról 9éves+
https://honvedelem.hu/cikk/46627_tiz_kevesbe_kozismert_tortenet_az_1848_49_es_szabadsagharcbol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

happy wheels